fbpx
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

Facade i termotræ

Når dødt træ får nyt liv ..

Termotræ er resultatet af at benytte gamle traditionelle metoder, men med et twist af fremtidens teknologi. For at vikingernes store og pragtfulde skibe skulle kunne holde til de vold-somme vejrforhold og de nedbrydende virkninger fra saltvand, behandlede de deres skibe med ild. Ved at brænde overfladen af træet ændrede de cellerne og fibrene, og efterlod i princippet overfladen “død”. Dette gjorde den mere modstandsdygtig og holdbar, da blandt andet fugt og andre nedbry-dende mekanismer ikke længere kunne suges ind i træet. Med en moderne forståelse er det lykkedes at videreudvikle denne metode til en ny modifikationsteknologi, hvor man ved hjælp af en kombination af høj varme og damp, sikrer brædderne en længere holdbarhed og højere formsta-bilitet – ikke kun i overfladen, men helt ind igennem træets kerne.

Facade i termotræ

Bredde

Behandling

Bæredygtighed og innovation

Bæredygtighed og innovation Varmebehandlet træ er et stærkt og miljøvenligt alternativ til de traditionelle træsorter på både soft-wood og hardwood markedet. Træet behandles med en moderne teknologi, der kombinerer høj varme og damp for at sikre længere holdbarhed og formstabilitet i træet. Ved at termomodificere træet bibeholder man træets egne naturlige egenskaber, samtidig med at man fremhæver og forbedrer dem. Under varmebehandlingen modificeres træet, hvor al naturlig fugt og næring trækkes ud. Herefter holdes det stabilt ved 190-215° varme i 2-3 timer. Dette gør at alle fibre og celler i træet ændres og efterlader træet ”dødt”. Herefter køles træet ned igen og der tilsættes til sidst en smule fugt, ved hjælp af damp, så træet ender med en træfugtighed på 4-6%. Denne metode medvirker at træet bliver enormt formstabilt og ikke vil arbejde og trække sig sammen på samme måde som traditionelt træ, og er derfor ekseptionel til det danske skiftende vejr.

At fibrene og cellerne ændres under varmebehandlingen, gør desuden at træet ikke vil være fødekilde for alger og skimmel. Derved bliver træet særdeles modstandsdygtigt overfor råd og fugt.

Termodificeret træ kræver kun meget lidt vedligehold og kan i princippet stå uden nogen form for be-handling. Træet leveres med en smuk gylden eller brunlig glød og vil naturligt patinere til en flot sølvgrå nuance.

Hastigheden af patineringen afhænger af vejrforholdende og hvor udsat brædderne er for bl.a. sol og regn.

Ønsker man at bevare den flotte varme farve på sine brædder, kan man behandle bræderne med en UV-beskyttende olie efter behov.

Premium eller Select

I Wimex tilbyder vi 2 sorteringsklasser – Premium og Select. Den korrekte sortering af træet er nøglen til at levere en god kvalitet af termobehandlet træ. Træet påvirkes voldsomt, når det udsættes for +200° og damp. I vores optik er de klassiske træsorteringsgrader ikke tilstrækkelige. Man er ved udvælgelsen af træ til termobehandling nødt til at kigge på de enkelte knasttyper, krumninger, og så videre. Det er derfor vi i Wimex har skrappe sorteringskrav, og det er derfor vi kun lagerfører vores termotræ i Klasse Premi-um. Prisforskellen mellem Premium og Select er ikke stor, men resultatet er ikke til at tage fejl af. Der er en årsag til at vi kalder vores pæneste klasse for Premium. Du kan læse meget mere om sorteringskrav på wimex.dk.

Find den nærmeste

Wimex forhandler

Få inspiration til det gode udeliv